Dieta śródziemnomorska, bogata w świeże warzywa, oliwę z oliwek, orzechy i tłuste ryby, została po raz siódmy uznana za najlepszą dietę na świecie przez prestiżowy ranking U.S. News & World Report. Skupienie na zdrowych produktach oraz ograniczenie spożycia rafinowanego cukru i czerwonego mięsa sprawia, że jest to bardziej styl życia niż ścisły plan dietetyczny.
„Nie chodzi tylko o to, co jesz, ale także o to, jak jesz – z przyjaciółmi i rodziną, z aktywnością fizyczną jako integralną częścią codziennej rutyny” – podkreśla raport.
Top 10 diet według rankingu U.S. News & World Report:
- Dieta śródziemnomorska: 4,8 gwiazdki
- Dieta DASH: 4,6 gwiazdki
- Dieta fleksitariańska: 4,5 gwiazdki
- Dieta MIND: 4,4 gwiazdki
- Dieta Kliniki Mayo: 4,0 gwiazdki
- Dieta TLC (terapeutyczne zmiany stylu życia): 3,9 gwiazdki
- Dieta w okresie menopauzy: 3,7 gwiazdki
- Dieta przeciwzapalna dr Weila: 3,6 gwiazdki
- Dieta wolumetryczna: 3,6 gwiazdki
- Dieta Cleveland Clinic: 3,5 gwiazdki
Nowości w rankingu – system pięciogwiazdkowy i personalizacja
Wprowadzono nowy system pięciogwiazdkowy, który umożliwia lepszą ocenę diet pod kątem ich zastosowania w różnych sytuacjach zdrowotnych. Dieta DASH, znana z obniżania ciśnienia krwi, oraz fleksitariańska, oparta na roślinach z dodatkiem niewielkiej ilości mięsa, znalazły się na podium obok diety śródziemnomorskiej.
Raport z 2025 roku zwraca również uwagę na diety projektowane z myślą o specyficznych problemach zdrowotnych. Przykładowo:
- Dla osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) najwyżej oceniono dietę FODMAP.
- Dieta DASH ponownie zdobyła uznanie w kontekście zdrowia serca i obniżania ciśnienia.
- Dieta śródziemnomorska została wyróżniona za wsparcie zdrowia wątroby, redukcję stanów zapalnych oraz zmniejszenie ryzyka cukrzycy, chorób serca, udaru i niektórych nowotworów.
Eksperci ostrzegają – indywidualizacja przede wszystkim
Pomimo wysokich ocen, eksperci przypominają, że wybór diety powinien być poprzedzony konsultacją z lekarzem. „Rankingi mogą być mylące, jeśli nie uwzględniają indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Ważne, by prowadzić rozmowy z lekarzami i dostosować dietę do własnych wymagań” – zaznacza dr Jesús Luévano Jr. w rozmowie z CNN.