Badacze z Centrum Badań nad Otyłością Uniwersytetu Tulane odkryli, że spożywanie kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci, szczególnie jeśli pije się ją o określonej porze dnia. BBC donosi, że picie kawy rano jest korzystniejsze.
Nowe badanie wykazało, że osoby pijące kawę rano mają niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i niższe ryzyko przedwczesnej śmierci niż osoby pijące kawę przez cały dzień. Dr Lu Qi, główny badacz i dyrektor Centrum Badań nad Otyłością Uniwersytetu Tulane, twierdzi, że jednym z wyjaśnień może być to, że spożywanie kawy w późniejszych godzinach może zakłócać wewnętrzny rytm dobowy danej osoby.
Dr Qi komentuje badanie: „Jednym z możliwych wyjaśnień jest to, że picie kawy po południu lub wieczorem może zakłócać rytm dobowy, 24-godzinny cykl zmian fizycznych, psychicznych i behawioralnych organizmu oraz poziom hormonów, takich jak melatonina. To z kolei prowadzi do zmian w czynnikach ryzyka sercowo-naczyniowego, takich jak stany zapalne i ciśnienie krwi”, powiedział BBC.
Wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie kawy może mieć wiele korzystnych skutków. Prestiżowy Instytut Johna Hopkinsa zebrał niektóre z nich. „Kofeina nie tylko wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona, ale może również pomóc osobom cierpiącym na tę chorobę lepiej kontrolować swoje ruchy”, mówi Hopkins.
Zarówno zwykła kawa, jak i kawa bezkofeinowa wydają się mieć również ochronny wpływ na wątrobę. Badania pokazują, że osoby pijące kawę częściej mają poziom enzymów wątrobowych w zdrowym zakresie niż osoby nie pijące kawy.
„Argumenty przemawiające na korzyść kawy są silniejsze niż kiedykolwiek”, kontynuuje Hopkins. „Badanie za badaniem sugeruje, że możesz zyskać więcej dzięki swojemu ulubionemu porannemu napojowi, niż myślałeś: kawa jest pełna substancji, które mogą pomóc chronić przed schorzeniami częściej występującymi u kobiet, w tym chorobą Alzheimera i chorobami serca”.